Friday, 22 June 2012

Cik P Muncul Suda...

pagi ni, bangun je dari tido...sesuatu yang aku tak nak ade..tibe2 muncul...ia adalah cik P...no no...i dont want this...hmmm...sedih tp tak de lah sampai tahap sampai menangis pon...aku kne kuat...mesti kuat.

dengan munculnya cik P ni...maknanye iui yang pertama aku ari tu FAIL.untuk buat iui yang ke dua pada bulan september akan datang....lamanye....hmmm....sabar je la..allah lebuh tahu segalanya...mungkin dia dah merancang yg terbaik untuk kami...


Thursday, 7 June 2012

1ST Time IUI Ku...

hari ini aku tak keje...duduk rumah je sebab semalam aku baru selesai IUI proses.1st time aku buat IUI.IUI ni tak de lah sakit pon....OK je la.harapan aku untuk IUI first time ni...aku hanya tawakal kepada ALLAH.tak nak excited sangat la....sebab masa scan telur b4 IUI semalam...telur aku masih tak pecah lagi walaupun da kene suntik.doktor kate telor besar tapi belum pecah....masa tu aku tawakal dan berdoa je lah....semoga IUI aku ni success.pas tu suami di panggil untuk keluarkan sperm dan sperm akan di sterile.after 1 hour tunggu...nama aku di panggil untuk di  IUI .dup dap dup dap....masuk bilik tu aku kene kangkang macam org nak bersalin.lepas da ready semua...doktor pon masuk....sekali lagi doktor lelaki yang buat....tapi dah rase tak malu dah...bukan ape..awal2 masuk niat memangg nak buat rawatan.satu lagi dugaan aku....doktor susah nak cari jalin atau tiub untuk di suntik kan sperma husband aku tadi.YA ALLAH PERMUDAHKAN LAH HAMBAMU INI UNTUK MEMILIKI ZURIAT..doktor  banyak kali cuba untuk mencari jalan ke tiub....setelah beberapa kali mencuba...akhirnya boleh juga sperma di suntik ke rahim aku...
lepas da settle proses tu,aku kene baring mengiring selama setengah jam untuk berehat...dan doktor suruh buat upt selepas 12 hari after IUI ni...

Tuesday, 5 June 2012

TVS D12 & IUI pertama kali...

hari ini hari yang agak membuatkan mood aku tak berapa nak best sebab asik fikirkan IUI aku yang pertama esok.kejap aku rasa mengharap iui ni berjaya...kejap pulak rasa macam malas langsung nak berharap.takut kecewa.semalam aku scan telur untuk CD12.hasilnya ade 2 biji telur bersaiz 18mm & 17mm.sebelum nak jumpe 2 biji telur tu...doktor kata "saya tak nampaklah telur awak...".masa tu aku dah selawat banyak2 dan berdoa semoga ada telur yg besar.godeh punya gadeh akhirnya...ada 2 biji telur.tp doktor kata saiz tu sepatutnya lagi besar.normal telur ada lah 20-23mm."ya allah ya tuhankan...permudahkan lah untuk aku mendapat zuriat ya Allah..."
malam semalam aku di suntik dengan puregon 5000 iu untuk pecahkan telur.rabu ni on 6/6/12 akan proceed iui.aku tak nak mengharap sangat berjaya tapi aku akan sentiasa berdoa...supaya Allah dapat perkenankan impian  aku suami isteri untuk menjadi ummi & abi...


Friday, 6 April 2012

TVS Day 11 & di antara harapan dan impiaanku...

hari ini aku ada appoinment lgi di hospital  untuk scan telor tvs day 11.hasilnye ada satu biji telur yg boleh di katakan cantik saiznya iaitu 15mmx17mm.dinding rahim pulak adalah 5mm je.sepatutnya dinding rahim tu perlu dalam 6mm.doktor kata chances untuk telur tu membesar pada hari ke 14 adalah tinggi.alhamdulillah...tak sia2 mkn clomid 3 biji satu hari.hihihi...
sepatutnya untuk cycle ini aku perlu buat iui.tapi di sebabkan rabu(11.4.2012) ni cuti umum...so aku kne lah try sendiri.hope usaha aku membuahkan hasil lah yer...
doktor juga ada bagi pil perancang(nama nye YAZ).in case kalo cycle ni tak berjaya(hope berjaya la...tak nak makan pil perancang ni.....)aku kena makan bila start period hari ke 2 sampai hari ke 24.lepas tu tunggu period....and 2nd day period plak baru makan clomid 150mg  semula...and proceed untuk iui.
tapi aku harap tuhan akan makbulkan doa aku kali ni untuk mendapat zuriat....kita hanya mampu merancang tetapi semuanya tuhan yang tentukan...if cycle ni tak berjaya aku tak boleh putus asa....kene usaha lagi...sebab aku percaya semua yang terjadi ada hikmah sebaliknye....

Monday, 2 April 2012

Period 2nd Cycle Clomid.....

hari ni aku nak kongsikan experience saya untuk kitaran kali ini...sekarang ni period aku memang irregular.so untuk memeriodkan untuk cycle ni,doktor pon suruh makan  ubat ravimed untuk menurunkan period aku...ravimed ni kene makan pagi n malam,2 biji sekali.so,1 hari tu kene telan 10 biji.after 3 ari makan ravimed...cik p pon datang.
untuk 1st day period...flow tak berapa heavy dan bila massuk hari ke2...period agak heavy.hari kedua juga lah clomid 150mg pon aku kene start makan....selepas aku mkn clomid untuk cycle ke 2 ni...period aku cepat kering.flow tak sebanyak biasa....tp orng kate kesan ni adalah normal...
so,hari jumaat ni,7 april aku kene ke hospital untuk membuat tvs day-11.so harap ade lah telor2 yg besar dan sihat.aku harap juga aku dapat conceive untuk cycle ni....amin...

Tuesday, 6 March 2012

TVSD day 12

hari ini aku ada appoinment lagi di HSI untuk cek telor pada hari ke 12.lama betul aku tunggu untuk di panggil.adalah lebih kurang 3 jam....tapi kaedahnye aku kene sabar...hihihi...

sampai bilik doktor...dia terus suruh aku standby untuk buat tvs tu....hasilnya doktor nampak 2 biji telur yg besar....tapi sayang nya telur tak membesar seperti yang diharapkan.saiz telur dalam average 15mm je...besar telur yang matang lebih 20mm....dissappointed la jugak....tapi aku tak boleh putus asa...doktor tambahkan dos clomid untuk next cycle ni kepada 150g.tak tau la aku ape effectnye nanti....hope aku ni bukan clomid resistant..

so sekarang ni aku kne kontrol makan....senaman...makan makanan yg seimbang....tapi aku ade problem bab nk bersenam ni...satu hari jogging pastu terus tak buat lagi...cane eh...aku risau juga effect makan clomid ni...ade yang kate boleh gemuk....tapi aku makan la jugak...

tapi arini doktor ada bagi result HSG aku semalam....tiub aku tak de masalah...alhamdulillah.so sekarang fokus untuk besarkan telur je....chaiyo....ya allah ya tuhanku...moga ade rezeki aku untuk menjadi mama suatu hari nanti...amin...insya allah...

Monday, 5 March 2012

salam isnin







hari ini aku tak keje.amik annual leave...tapi bukan saja2 cuti taw...aku ada appoinment kat hospital sultan ismail untuk buat X-ray HSG...HSG tu stand for Hysterosalpingography.HSG di buat untuk melihat tiub fillapio kita sama ada ok ataupon ade masalah...hopefully tak ade la masalah...dah hampir setengah tahun aku start buat rawatan untuk pregnant....hope suatu hari nanti akan berhasil...memandangkan dah hampir 3 tahun aku berkahwin...esok aku kene ke hospital lagi untuk check telur sama ada dah membesar ke belum.pada day 2 period doktor bagi pil clomid untuk aku makan hingga day 5 period.clomid ni pulak untuk besarkan telur memandangkan aku ni PCOS(Polycystic ovaries).telur tak mau membesar.ini first cycle clomid aku...esok nak nak check sama ada telur boleh membesar tak dengan bantuan clomid atau tidak....ya allah semoga semuanya berjalan lancar untuk aku dan suami bergelar ayah dan mama....amin...